UR köper visningsrättigheter till min film
Visas på URplay från aug 2022- aug 25
Nu kan ni se min film ETT ENDA BREV FRÅN MOR på UR play under tre år. Känns så fantastiskt roligt, ja blir stolt =).
URplay: Kortfilm på svenska och meänkieli i regi av Jennie Lind. Filmen är en personlig familjeberättelse om en del av Jennie Linds tornedalska arv. Filmen berör längtan, saknad, förluster och minnen kopplat till vår samtid.
Utbildningsnivå gymnasieskola.
Skolämne:Modersmål och minoritetsspråk, Meänkieli, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper. Dokumentärfilm.
UTSTÄLLNING GÄLLIVARE MUSEUM
Film & fotoutställning 27juni - 21 aug, Gällivare
Min utställning ETT ENDA BREV FRÅN MOR- mitt tornedalska arv fick vandra vidare till Gällivare Museum, så väldigt kul…varmt tack!
Vi hade mysig vernissage med en hel del besökare både från orten men också från andra delar av Norrbotten och ett gäng turister som stannat till i Gällivare. Fina samtal, möten och utbyten av personliga familjeberättelser. Så tacksam att restriktionerna efter pandemin hann dras tillbaka till öppnandet av utställning och vi pånytt fick mötas live.
Så rörd och pånytt glad över de långa, fina, berörande orden från besökare i min gästbok. Tack alla <3!
UTSTÄLLNING NORRBOTTENS MUSEUM
Film & fotoutställning 26jan - 15maj 2023, Luleå
Min första kortfilms dokumentär visades för första gången publikt tillsammans med en fotoutställning på Norrbottens Museum, Luleå. Min andra utställning på tre år i huset vilket känns väldigt ärofyllt och stort. Varmt tack!
Det blev en väldigt annorlunda och liten privat vernissage/ öppnande av utställningen med endast 6personer tillåtna i samma rum pga av pandemin. Jag är väldigt glad att restriktionerna hävdes i slutet av utställningstiden och att det var många som besökte utställningen, även långväga besökare från Tornedalen. Så glad jag sen blev av att läsa alla värmande och fina rader i min gästbok. Väldigt fint att få höra hur utställningen berörde var och en och att många kände igenkänning i sina egna släkthistorier.
Detta var första utställningsplatsen för denna vandringsutställning och det ska bli väldigt spännande att se vart den kommer visas sen. Om intresse finns att visa den hos Er, varmt välkommen att höra av er så pratar vi vidare om det.
Varmt tack Norrbottens Museum för att min utställning var så självklar att få plats hos er<3.
ETT ENDA BREV FRÅN MOR kortfilmsdokumentär
Min första kortfilmsdokumentär visas just nu och söker fler utsällningsplatser & filmfestivaler.
Ett enda brev från mor är min första egna kortfilms dokumentär. Filmen är personlig familjeberättelse om en del av mitt tornedalska arv. Filmen berör längtan, saknad, förluster och minnen kopplat till vår samtid.
Filmen är 7min lång.
Utgivningsår: 2022
“Mie en ymmärä sanoja enkä puhuttua Kieltä”.
Jag förstår inte orden eller det talande språket.
“Mie Tunnen sen syvästiminussa”.
Jag känner det starkt inom mig.
“Mie halvaisin ymmeärtää ja via sanat etheenpäin”.
Jag skulle vilja förstå och föra orden vidare.
Filmen med tillhörande utställning har visats på:
TEMPO FILMFESTIVAL mars 2022
Norrbottens Museum 26 januari- 15 maj 2022 Gällivare museum 27 juni-19 augusti 2022.
Utbildningskanalen UR har köpt rättigheter att visa filmen från aug 2022 och 3år framår.
Filmen söker fortfarande fler utställningsplatser och olika filmfestivaler att visas på. Förhoppningen är att den även ska kunna visas i olika relevanta sammanhang i Norrbotten och övriga Sverige för att lyfta minoritetsgrupper och dess historia och kulturliv i Sverige.
Varmt välkommen att höra av Er om intresse finns att få se och veta mer om filmen/ utställningen för evt utställning hos Er.
Studier: Fortsätt att berätta med film om kulturliv & historia 15p
Kunskap är makt och väldigt väldigt kul.
Från sep 2020- jan 2021 blev jag student på halvfart igen på Högskolan i Dalarna. Äntligen började fortsättningskursen Fortsätt att berätta med film om kulturliv & historia med fantastiska och erkända författaren och filmaren Maja Hagerman.
Målet var att skapa en historisk dokumentärfilm baserad på speakertext och dess utveckling från projektidé till färdig film. Vidare utveckla kunskaper i vilka särskilda möjligheter dokumentär ger att förmedla kunskap om kulturliv och historia samt arkeologi. Ställningstagande till etniska frågeställningar inom dokumentärfilms- produktion. Ett annat mål var att få kunskap i de grundläggande tekniska, organisatoriska, juridiska och ekonomiska frågor som behandlas inom ett filmprojekt inom genren historisk dokumentärfilm. Vidare utvecklades färdigheter inom den personliga gestaltningen.
Målet med kursen var också att få kunskap i olika berättartekniker och genregrepp även utifrån exempel på historiska dokumentärfilm som idag används på museer och inom kulturarvsturismen. Mer kunskap i strukturering av de olika arbetsprocesserna inom genren var ett annat delmål i kursen.
Filmen som jag skapade under kursen fick namnet Ett enda brev från mor. Som jag snart hoppas på kunna visa er!
ARVET PÅ ANDRA SIDAN ALÅN
Bookrelease & fotoutställning.
ARVET PÅ ANDRA SIDAN ALÅN är min första alldeles egna bok. Bokens releasedatum var samtidigt som vernissagen av fotoutställningen på Norrbotten Museum, Luleå den 30nov 2019. Det här var en stor dag.
Marianne Söderberg , journalist & dokumentärfilmare har skrivit texten Någon beskrev det som en motståndshandling till boken och utställningen.
Det här är inte en bok om det idylliska livet på landet. Det är en berättelse om kulturarv, ansvar, hårt arbete, liv och livsdrömmar. Efter ett besök hos Åsa i byn Ale en sen höstkväll började jag fundera över vad ett liv på landet innebär då centraliseringen och inflyttningen till storstäderna blir allt vanligare. Vad händer med vårt kulturarv? Hur påverkas de öppna betes- och skogsmarkerna? Hur förvaltas kunskaper och erfarenheter som gått i arv under generationer? Och vad händer med de familjeägda livsverken som är beroende att at nästa generation vill och kan axla ansvaret och ta över? Om allt det försvinner, tappar vi inte på något sätt allas vår historia om vilka vi en gång var? Med utgångspunkt i dessa funderingar vill jag berätta familjens Wallins historia. Här i Norrbotten hos fjärde generationens fårproducent Åsa Wallin finns fortfarande framtidstron kvar att funna fortsätta familjeverksamheten och föra sitt arvet vidare.
I mitt arbete som fotograf inspireras jag av de människor jag möter i min vardag och jag vill dela med mig av deras personliga berättelser. Det är också viktigt för mig att vara verksam i det samhälle där jag bor och har mina rötter. Jag vill berätta om ett Norrbotten idag och om människorna som lever här. Om våra olika kulturer, levnadssätt och livsöden.
”En berättelse om en familj där fårskötsel gått i arv i generationer. En berättelse som väcker frågor - Hur ser framtiden ut för kommande generationer? Här finns flera berättelser invävda i varandra - lantbruk, landsbygd, samhällsutveckling osv som här blir fint sammanknutet med familjens personliga historia. Jennie Lind är en fotograf som med liv och lust ger sig in i berättandet. Hon gör varje ämne intressant och bilderna är fulla av energi och berättarlust”.
/Mia Galde Fotograf, konstnär & lärare i fotografi
“Med djup passion för Norrbottens kulturarv levererade Jennie en professionell fotografisk utställning ARVET PÅ ANDRA SIDAN ALÅN hos oss på Norrbottens Museum. En utställning som lyfte drivkraften i den för länet viktiga fråga om generationsväxlingen inom småbruk”.
/ Sara Json Lindmark Chef publika avdelningen Norrbottens Museum, Luleå
Utställningen är tänkt som en vandringsutställning så om intresse finns av utställningen hör gärna av er. Vore fantastiskt roligt att få visa den runt i Norrbotten.
Boken ARVET på ANDRA SIDAN ALÅN finns till försäljning hos mig. Varmt välkommen att kontakta mig om du vill ha ditt egna exemplar eller är ett företag eller organisation som vill ge bort denna bok från Luleå som present.
Fotograf Jennie Lind Luleå
Studier:Berätta med film om kulturliv & historia 7,5p
Allt börjar med en passion.
Från sep 2019- jan 2020 var jag student igen, denna gång på Högskolan i Dalarna. Kursledare var fantastiska och erkända författaren och filmaren Maja Hagerman.
Jag lärde mig mycket nytt och spännande samt fick mer redskap till att skapa mina egna dokumentära filmer.
Kursen var en initiering av eget kortfilmsprojekt om kulturliv och historia. Innehållet i kursen var historiska dokumentärens berättarform, gestaltning och dramaturgi. Särskilt tonvikt låg på hur arkivfilm, arkivfoto, ljudinspelningar, historiska dokument och äldre miljöer och föremål kan användas i filmisk berättande.
Kursen gav övning och nya färdigheter i den personliga gestaltningen.
Längtar redan till fortsättningskursen med Maja Hagerman…